Ananas obsahuje hodně draslíku, vápníku, sodíku, velké množství organických kyselin a hodně biotinu, který působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže. Plody ananasovníku obsahují v různé koncentraci také síru, citlivějším osobám proto může konzumace způsobit i bolesti hlavy. Pravděpodobně nejznámější látkou obsaženou v ananasu je enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny, v kombinaci s biotinem významně zlepšuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy.
Rovněž jsou známé jeho detoxikační a protizánětlivé účinky. Konzervovaný ananas ztrácí až polovinu všech účinných látek.
Původem je z Paraguaje a Brazílie, pěstuje se však nejvíce v Thajsku, na Filipínách, v Brazílii, Číně a v mnoha afrických a středomořských zemích.
Konzumují se syrové nebo se používají pro výrobu kompotů, marmelád či lihovin. Ananas lze využít i v teplé kuchyni a oblíbená je také ananasová šťáva. Nejjednodušší je čerstvý ananas nakrájet na plátky, odříznout slupku a vyříznout uprostřed dřevnatou osu. Druhou možností je nejprve odkrojit konce a následně okrájet slupku.
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.