Fenykl pochází ze Středomoří, zřejmě ze Řecka a dnes je nejrozšířenější a nejoblíbenější zeleninou v Itálii. Zralé hlízy jsou nejlepší co možná nejsvětlejší, bez tmavých skvrn a jiných známek únavy. Menší bývají mladší, tedy i křehčí a šťavnatější. Hlíza je složená z několika do sebe zapadajících, silně zdužnatělých listových pochev. Ojedinělé je také výrazná, ale příjemná vůně a anýzová chuť, kterou dodávají sladká silice anetol a nahořklý fenchol. Před kuchyňským použitím plody nezapomeňte zbavit dvojice svrchních listů. Fenykl má až 2,5krát více vitaminu C než citróny, velkou skupinu vitaminů řady B a také hodně karotenu. Z minerálů jsou zastoupeny vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík a zinek.
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.