Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin. Hlízy obsahují významná množství kyseliny citronové, polyfenolů, minerálních látek a vitamínů. Ve výživě brambory plní dále funkci objemovou, tj. dostatečně zatěžují trávicí soustavu a sytící, tj. poskytují dostatek energie ve formě sacharidů. Zároveň jsou brambory doporučovány jako dietní strava, protože obsahují mnohem méně sušiny než obiloviny a tudíž i menší množství využitelné energie.
Použití
Brambory mají v kuchyni široké využití. Používají se jako příloha, tak i jako hlavní surovina. Hodí se do polévek, salátů, jako chuťovka a díky své chuťové neutrálnosti se dají využít i k přípravě sladkých pokrmů. Brambory skvěle ladí s výrazným kořením, cibulovinami i uzeninami. Doporučujeme kombinaci smetanou, která bramborám dodá krémovou jemnost.
Nejjednodušší variantou jsou vařené brambory s kmínem a trochou másla. Z vařených brambor se dají připravit šťouchané brambory, bramborové noky nebo bramborová kaše, kterou můžete doplnit pestem a bazalkou. Dále je můžete usmažit jako hranolky nebo péct v troubě.
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.