Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2. Z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru.
V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti toxickým a rakovinotvorným látkám.
Použití
Brokolici můžeme vařit v páře, dusit, smažit, zapékat, použít jako nádivku nebo zpracovat do polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek, suflé, nákypů, salátů. Výborně se hodí jako lehká příloha k masu a do vegetariánské kuchyně. Při vaření brokolice odstraníme zápach tím, že do vody kápneme trochu citrónové šťávy nebo mléka.
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.