Citron je plod citronovníku a údajně pochází z jihovýchodní Asie. Citron je starý a originální citrusový druh, který byl kultivován od starověku. Mohou být tmavozelené, světlezelené až žluté. Citrony mají výrazně kyselou chuť, protože obsahují velké množství kyseliny askorbové a kyseliny citronové. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, B a sacharidy. Jsou zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších.
Použití
Citrony většina z nás běžně v kuchyni používá. Citronová šťáva, kůra a slupka se uplatňuje v široké škále jídel a nápojů, marinád, marmelád, likéru, plátky citronu jídlo a pití zdobíme.
Citronová kůra se používá k přidávání chuti do pečiva, pudinků, rýže a dalších pokrmů.
Citronovou šťávou kyselíme, používáme ji k výrobě limonády, různých nápojů a koktejlů.
Citronová šťáva je také používána jako krátkodobá konzervační látka na některých potravinách, které mají tendenci oxidovat a zhnědnout po krájení, jako jsou jablka, banány, avokádo.
Ne nadarmo se citronu říká "žlutý zázrak".
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.