Karambola, také nazývaná jako čínská hvězdice má charakteristický tvar pěticípé hvězdy.
Zralé karamboly jsou pevné a mají zářivě žlutou slupku. Dužnina plodu je velmi šťavnatá, chutí připomínající angrešt. Kolem středu se nachází malá semínka.
Obsahuje nízký obsah cukru, vitamin C, minerální látky, vápník, hořčík, železo a fosfor. Obsahuje též velké množství kyseliny šťavelové, proto by se měla konzumovat jen v malém množství.
Použití
Karambolu si můžete vychutnat samotnou, aniž byste k ní přidávali cokoliv jiného. Čím žlutější slupka je, tím sladší bude mít ovoce chuť. Žlutý plod s lehce nahnědlými okraji je pro konzumaci ideální. Hnědá žebra a viditelná semínka odstraňte.
Karambolu můžete použít v ovocných a zeleninových salátech, na dekorativní ozdobu pokrmů, zapéct do dortu nebo koláče, na koktejly a smoothie. Zamíchejte plátky karamboly spolu s jinými druhy tropického ovoce a vytvořte barevnou směs sladkých a kyselých chutích. Ke karambole, se dobře hodí banány, jahody, kiwi, mango, ananas, papája, hroznové víno a různé citrusy.
Hvězdičky karamboly jsou atraktivní doplněk jednoduchých listových salátů.
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.