V tvrdé skořápce kokosového ořechu najedete čirou kokosovou vodu a voňavou kokosovou dužinu. Kokos je velice vydatným zdrojem energie.
Nejvíce zastoupenou živinou v kokosu jsou tuky, které tvoří třetinu hmotnosti zralého ořechu. Kokosová voda a kokosové mléko jsou téměř stejně bohaté na minerály jako samotná dřeň, ale neobsahují žádné tuky.
Použití
Voda z čerstvého kokosu je jemně nasládlá a osvěžující. Je to také ten nejlepší iontový nápoj, protože je zcela přírodní a hlavně neobsahuje žádné další cukry ani umělá sladidla.
Kokosová dužina je používána čerstvá, jako ozdoba dezertů, přísada do salátů i k výrobě slaných exotických pokrmů. Lze ji nakrájenou přidat k masu a rýži či do orientálních masových směsí.
Sušená dužnina z kokosu se často používá jako dekorační a aromatická přísada na zákusky a dorty.
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.