Křen se pěstuje jako kořenová zelenina a je nejštiplavějším kořením ze všech štiplavých.
Křen je velmi bohatý zdroj vitamínu C, provitamínů A – karotenů, minerálů (železo, hořčík,draslík, vápník a fosfor), antibakteriálních a fytoncidních látek. Obsahuje také hořčičné silice, glykosidy, sinapin.
Použití
Ke kořenění se používá čerstvý, jemně nastrouhaný kořen. Velmi oblíbená je hustá studená omáčka, připravená z nastrouhaného křenu, soli a octa, s přísadou nastrouhaných jablek, cukru a hovězího vývaru zvaná jablkový křen. Používá se jako příloha k vařenému masu, spolu s brusinkami a smetanou ke zvěřině.
Samotný nastrouhaný křen se výtečně hodí k teplým uzeninám a vepřovému ovaru. Zvláštní pochoutkou je křen smíchaný se šlehačkou a strouhanými ořechy, jako příloha k vařené teplé či studené šunce. Používá se rovněž k přípravě křenové hořčice. Nakrájený na příčná kolečka s tymiánem, nakládanou okurkou a červenou řepou se hodí do salátů.
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.