Kurkuma se nejvíce pěstuje především v oblasti tropické Asie. Pro svou jedinečnou barvu (obsahuje pigment kurkumin) byla kurkuma velmi často využívána i jako barvivo.
Jako ostatní příbuzné rostliny i kurkuma příznivě působí na zažívací systém, pomáhá při bolestech břicha a jater, při nechutenství a při poruchách menstruačního cyklu. Snižuje také krevní tlak a hladinu cholesterolu.
Kurkuma se využívá především v indické a východoafrické kuchyni. Ochucují se s ní rýžové a nudlové pokrmy, omáčky a majonézy. Velmi dobře se hodí k rybám, plodům moře, ale i k drůbeži, vejcím, zelenině nebo do čatní. Lze s ní připravit mnohé zajímavě zbarvené či aromatické pokrmy, slané i sladké.
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.