Červená řepa je proslavená jako zásobárna přírodních látek, které brání vzniku rakoviny. Patří na seznam deseti druhů zeleniny, které jsou na antioxidanty nejbohatší. Obsahuje je zejména řepná šťáva. Tu si doma jednoduše připravíte, když odšťavíte čerstvou řepu, pro zpestření chuti můžete přidat zázvor a jablko anebo pomeranče a mrkev.
Tak jako spousta dalších druhů zeleniny, také červená řepa byla pěstována už starými Římany, kteří ji mimo jiné používali jako léčivou plodinu. V 19. století byl objeven fakt, že obsahuje poměrně velké množství sacharidů a údajně i Napoleon vyzýval k tomu, aby byla řepa využita jako zdroj cukru. V současnosti se nejvíce pěstuje jako kořenová zelenina ve východní Evropě a v USA. Je známá především z receptů kuchyní střední a východní Evropy a typicky se užívá například při přípravě populárního boršče. Dá se také zavařit, přidat nastrouhaná do salátů, odšťavit nebo ugrilovat. Nepoužívá se však jen bulva řepy, velice zdravé a chutné jsou také její listy.
Pokud upřednostňujete řepu čerstvou, ideální je nastrouhat ji společně s mrkví, přidat třeba špenát nebo rukolu, rajčata, případně žlutou papriku a máte pestrobarevný a hlavně výživný salát. Dá se zakápnout citrusovým dresinkem nebo jen přidat trošku olivového oleje. Výbornou kombinaci také tvoří její spárování se sýry, především kozím nebo ovčím. Řepa se podává i pečená, kdy ji kombinujeme s brambory, česnekem a cibulí.
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.