Řeřicha setá je rychle rostoucí jedlá bylina. Pěstuje se též jako listová zelenina pro svou výraznou kořenitou chuť a aroma. Jako koření byla používána ve Starém Římě. Řeřicha je výborným zdrojem vitaminu C, jehož množství je srovnatelné s množstvím vitaminu v citronech, a beta-karotenu, obsahuje řadu vitaminů B, E a K, minerální látky jako je draslík, železo, vápník, fosfor, zinek, sodík nebo jód. Je také přírodní antibiotikum.
Použití
Drobná řeřicha má mírně štiplavou chuť podobnou ředkvičce. Hodí se především pro studenou kuchyni. Jemně nasekaná se přidává do pomazánek, dipů, tvarohů nebo do zeleninových salátů, je možné přidat ji do omáček či paštik, chutná výborně s vejci - dá se využít jako zelené sypání téměř jakéhokoliv studeného pokrmu. Využívá se ke zdobení obložených mís. Tepelnou úpravou ztrácí vitamín C a též typickou chuť.
Jednoduchá křenová omáčka s řeřichou: křen oloupeme a najemno nastrouháme, smícháme jogurtem a majonézou, cukrem, citronovou šťávou a podle chuti osolíme a popepříme. Na závěr vmícháme přidáme najemno nasekanou řeřichu. Vychlazenou smetanu vyšleháme do polotuha a přidáme do omáčky. Omáčka se nejvíce hodí k masu nebo rybám.
Skladování
Řeřicha se rychle kazí, proto kořínky zabalte do vlhkého hadříku a uložte na nejstudenější místo v chladničce.
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.