Zelá hlávkové červené je barevná varianta nejznámější košťálové zeleniny, hlávkového zelí. V Evropě je zelí hojně využíváno už od 8. století. Červené hlávkové zelí za svou svou fialovou barvu vděčí látce zvané antocyan. Antocyany jsou zdraví prospěšné látky skupiny flavonoidů. Chrání proti rakovině, podporují činnost mozku a srdce, jsou hodnotnými antioxidanty.
Dále obsahuje červené zelí železo, vlákninu, sacharidy, vitamíny E, K, B6, C, minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík. Obsahuje také protisklerotický inositol.
Použití
V kuchyni je červené zelí oblíbené především díky svým zdravým vlastnostem a nízkému obsahu kalorií. Hlávkové zelí se hodí syrové do salátů, vařené nebo kysané zelí slouží jako příloha.
Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.